Muzieknoten leren met kleurenladder

Muzieknoten leren is geen gemakkelijke klus. Zeker niet voor kleine kinderen. Herman de Vaal heeft een systeem ontwikkeld waarbij zelfs de jongste kinderen de muzieknoten zich snel eigen kunnen maken.

Door Dick van de Heg

presentatie.jpg

VOORTHUIZEN - "Er komt een klant mijn zaak binnen en kijkt rond. Hij is op zoek naar een geschikte piano voor zijn zoontje. Het kind is nog wel jong maar is helemaal idolaat van pianomuziek en kan bij anderen niet van het instrument afblijven. Ik laat hem wat mogelijkheden zien en de klant wil deze nog eens rustig op een rijtje zetten", zegt Herman de Vaal. Hij is eigenaar van pianohandel Pianova in Voorthuizen. "Later belt de klant mij op en vertelt mij dat hij toch maar van het plan afzietwant hij denkt dat zijn kind nog te jong is voor het aanleren van noten. Toen hij de leeftijd van het kind noemde kon ik dat wel begrijpen", vertelt De Vaal.

Toch liet dit voorval hem niet los. Hij vond het jammer dat om deze reden de koop van de piano niet door kon gaan. Hij nam zich voor om deze situatie een tweede keer te voorkomen. Niet alleen omdat de koop van de piano niet doorging maar ook omdat de kleintjes onder ons gehinderd worden om al heel jong te beginnen met pianospelen. En dat alleen omdat het aanleren van het notensysteem zich daartegen verzet.

"Ik vond dat daar verandering in moest komen. Ik zocht naar een mogelijkheid om de noten letterlijk en figuurlijk spelenderwijs aan te leren. Een systeem waarbij je de noten op een andere manier eigen maakt zonder dat het notenbeeld ontbreekt en zonder de systematiek van noten aan te tasten. Eerst ben ik op internet gaan zoeken of er iets op dit gebied te vinden was maar dat bleek niet het geval. Toen dacht ik; dan ga ik zelf wat ontwikkelen", zegt De Vaal. Na lang wikken en wegen, zoeken en uitproberen ontstond 'de kleurenladder'.

De Kleurenladder bestaat uit 3 onderdelen (opmerking 18-1-2012: de nieuwe versie bestaat uit 2 onderdelen). Een doorzichtige grote notenbalk van kunststof met ingetekende gekleurde noten. Elke noot heeft een eigen kleur. De strook is makkelijk op de piano te bevestigen. Deze balk dient voor herkenning en plaats van de betreffende noot. Het tweede onderdeel is een boekje met tien kinderliedjes. Het derde onderdeel is een setje met kleurenstickers die corresponderen met de kleuren van de noten op de notenbalk. Deze stickertjes kunnen op de toetsen worden geplakt. Op deze manier is het mogelijk dat kinderen vanaf drie of voer jaar zich de noten visueel eigen maken.

De eerste resultaten van de kleurenladder zijn heel goed en hoopgevend. De Vaal is zeker van plan een vervolg te maken op het eerste deel. "Ik hoop dan iets te ontwikkelen waarbij ook de zwarte toetsen aan bod komen. Het systeem is niet bedoeld om kinderen piano te leren spelen maar wel om de kinderen die dat leuk vinden een stevige basis mee te geven voor hun eerste pianoles.

De kleurenladder wordt gepresenteerd op 7 maart in de Bethelkerk tijdens het concert van het combo Jan Lenselink. Het muzieksetje is voor €15,- verkrijgbaar bij Pianova.

Bron: Barneveld Vandaag, donderdag 28 februari 2008